Яка сталь для ножів найкраща?
Опис: За допомогою ножа з фіксованим лезом можна заготовити дрова та замінити кілочки для намету.
Зміст |
Вступ
Якість сталі, з якої виготовлено лезо, разом з формою леза визначає його корисні властивості. Чи буде ніж добре різати? Чи витримає він вологість і не іржавіє? Чи можна рубати дрова ножем? Чи швидко затупиться? І як легко його можна наточити? Це все питання, і чим більше ви починаєте думати про вибір ножа, тим більше питань зазвичай з'являється у вас в голові. Тож на чому варто зосередитися?
Властивості найкращої ножової сталі
Всі питання, які у вас виникали, можна звести до шести основних характеристик ножової сталі.
- Твердість сталі
Це здатність сталі протистояти пошкодженням під час використання. Це також впливає на те, наскільки добре ніж тримає гостроту після заточування. Чим твердіша сталь, тим довше тримається гострота. У той же час, заточувати його може бути складніше. М'яку сталь легше заточувати, але її також потрібно заточувати частіше. Тверда сталь також може бути крихкою. Якщо ніж впаде, він може легше зламатися. - В'язкість сталі
Визначає стійкість леза до зламу при раптовому ударі. Чим міцніша сталь, тим краще вона протистоїть сколам і зламам. Більш висока в'язкість сталі є кращою для похідних ножів, які піддаються впливу різноманітних умов. - Стійкість до корозії
При використанні ножа на відкритому повітрі його не можна повністю захистити від вологи. А волога викликає корозію металів. Тому до нержавіючої сталі додають хром, який утворює захисну плівку на поверхні. Проте це не означає, що нержавіюча сталь взагалі не піддається корозії, вона просто більш стійка до неї. - Зносостійкість
Ніж може зношуватися під впливом різних впливів. Наприклад, вплив грубих дрібних частинок, таких, як пісок, може пошкодити поверхню леза. Ножі з більш твердої сталі краще протистоять механічним пошкодженням і довше тримають гострим лезо. З іншого боку, в'язкість сталі може знизитися. Тоді лезо легше ламається.
Порада: Зберігайте ніж у практичному чохлі під час подорожей. Він захищає ніж від зносу та затуплення, а також захищає вас і ваші речі від його леза.
- Збереження граней
Тверда сталь добре тримає заточку, і її не потрібно так часто заточувати. З іншого боку, ніж може легше сколюватися, і заточування в польових умовах може бути непростим.
Порада: Гострий ніж у будь-який час і в будь-якому місці? Покладіть у рюкзак точилку для ножів. А якщо ви не знаєте, як правильно заточити свій ніж, черпайте натхнення у майстрів Victorinox.
- Легкість повторного заточування
Чи довго ми будемо в експедиціях? Чи потрібно заточувати ніж самостійно за допомогою звичайної точила? Тоді ми повинні відступити від вимог до твердості ножа.
|
10 кроків для правильного вибору ножаКоли ви прочитаєте наступні 1200 слів, ви зможете вибрати ніж, що відповідає вашим потребам. |
Яка сталь для ножів підходить?
Ідеальна сталь для леза туристичного ножа повинна мати збалансоване поєднання окремих властивостей. Століттями виробники ножів намагалися знайти баланс якостей, довести окремі співвідношення до абсолютної досконалості. Його не існує, але завдяки зусиллям майстрів ми маємо різні типи сталі, з яких можна вибрати свій ідеальний варіант. І оскільки виробники зазвичай віддають перевагу одній сталі для своїх ножів, ми рекомендуємо подивитися на інші продукти від виробника, ножам якого ви віддаєте перевагу. Ви побачите, що всі вони вам підійдуть.
Порада: Ретельно доглядайте за ножем. Особливо це стосується механізму багатофункціональних ножів, який страждає у вологому середовищі. Ідеальний варіант - регулярно чистити його, давати добре просохнути і змащувати механізм мастилом.

Опис: Хороший багатофункціональний ніж замінює цілий ящик з інструментами. А коли ви подорожуєте, ніколи не знаєш, що може стати в нагоді.
Склад сталі для ножів
Додаткові елементи додаються до сталі, щоб поліпшити її характеристики та підняти продуктивність ножа на вищій рівень.
Вуглецеві сталі
Популярний тип сталі для туристичних ножів. Легко заточується та досить добре тримає гостру кромку. Він відрізняється високою міцністю та довговічністю. Він вимагає більш ретельного догляду, щоб не піддаватися корозії. Сталь для мачете та ножів для виживання.
Нержавіюча сталь
Тут це сплав заліза, вуглецю і найчастіше хрому для забезпечення більшої стійкості до корозійних пошкоджень. Зазвичай вимагає більш частого заточування. Використовується для ножів для обробки харчових продуктів, багатофункціональних і розкладних ножів.
Інші елементи, що покращують якість ножової сталі
Окрім хрому, до сталі додають інші хімічні елементи, які впливають на її кінцеві властивості.
Елемент |
Покращені властивості сталі |
Фосфор |
Довговічність, твердість |
Хром |
Корозійна та ударна стійкість, твердість, гнучкість |
Кобальт |
Міцність, твердість |
Кремній |
Гнучкість, стійкість до деформації |
Марганець |
Твердість, зносостійкість |
Молібден |
Твердість, ударостійкість і стійкість до корозії |
Нікель |
Твердість, міцність, корозійна стійкість |
Вуглець |
Твердість, гнучкість, гострота |
Ванадій |
Твердість, міцність, корозійна стійкість |
Вольфрам |
Твердість, морозостійкість |
Властивості найбільш часто використовуваних сталей для фіксованого леза та розкладних ножів
Шкала від 0 до 10, і чим вищі цифри, тим кращий рівень характеристики. Однак із загальної точки зору цінується баланс між окремими властивостями. Тому не шукайте 10 за будь-яку ціну. Якщо вам потрібен ніж, який легко заточувати, але при цьому він буде довговічним, то легкість заточування повинна бути від 8 до 9 балів, а інші характеристики - близько 5 балів. Як у випадку з однією з найбільш затребуваних шведських сталей, Sandvik 12C27, або нержавіючої сталі 7Cr17MoV.
У таблиці ви можете ознайомитися з найбільш поширеними видами сталі та їх рейтингом. Найбільше цінуються сталі зі збалансованим співвідношенням властивостей. З іншого боку, сталь займає важливе місце, оскільки вона має низьку собівартість виробництва і легко піддається заточуванню.
Сталь |
|
Міцність |
Стабільність леза |
Стійкість до корозії |
Легкість заточування |
|
12C27 |
Sandvik |
6 |
4 |
5 |
6 |
Один з найкращих на ринку |
14C28N |
Sandvik |
6 |
5 |
4 |
5 |
неперевершене співвідношення ціна /якість |
420 |
нержавіюча сталь |
6 |
2 |
8 |
9 |
Звичайна та дешева сталь, щоденне заточування |
420HC |
нержавіюча сталь |
6 |
3 |
8 |
9 |
Покращена 420. |
440A |
нержавіюча сталь |
6 |
3 |
5 |
9 |
Стандартна сталь з високими експлуатаційними характеристиками. |
440C |
нержавіюча сталь |
5 |
4 |
4 |
6 |
Покращена версії 4401. |
1070 |
Вуглецеві сталі |
5 |
2 |
1 |
10 |
Легке заточування |
3CR13 |
Нержавіюча сталь |
6 |
3 |
6 |
7 |
Якісне співвідношення властивостей. |
7Cr17MoV |
Нержавіюча сталь |
6 |
4 |
5 |
9 |
Китайська сталь з відмінним співвідношенням властивостей. |
8Cr13MoV |
Нержавіюча сталь |
4 |
3 |
3 |
8 |
Китайська сталь з вигідною ціною. |
D2 |
Інструментальна сталь |
6 |
7 |
4 |
3 |
Інструментальна сталь, відмінні характеристики за хорошою ціною. |
Що ще ви оціните у своїй подорожі?
Якісний ніж повинен бути основним елементом будь-якої експедиції на природі. Але, якщо ви плануєте довший похід, вам знадобиться набагато більше.
- Практичний рюкзак, який легко носити з собою, і який вміщує все необхідне.
- Питна пляшка, оскільки нестача рідини може швидко перервати вашу подорож.
- Харчові запаси відповідно до тривалості подорожі.
- Кресало, або кремінь, адже вогонь - це джерело тепла, зігрівання їжі та світла.
- Туристичний пальник, на якому можна готувати їжу без необхідності шукати дрова.
- Легкий спальний мішок, який додасть вам сил на наступний день.
- Намет або тент, щоб захистити вас від негоди вночі.
А справжній поціновувач покладе в рюкзак дорожню кавоварку. Тому що ароматний еспресо вранці - це обов'язково.
-
Розкладні ножі
-
Багатофункціональні ножі
-
Ножі з фіксованим лезом
-
Мультитули
-
Сокири та лопати
-
Кухонні ножі
-
Чохли для ножів
-
Брелоки та карабіни
-
Аксесуари для ножів
Корисні посилання
Автор: Люція Кручкова
Джерела: архів 4camping, unsplash.com,