Перейти до категорій товарів Перейти до кошика Перейти до навігації

Мені не цікаві знижки та акції, хочу приховати панель.

Organic Cotton

Органічна бавовна - це бавовна, яка виробляється відповідно до міжнародно визнаних стандартів органічного виробництва згідно з Регламентом Ради (ЄС) № 834/2007, національної органічної програми США (NOP), Індійської національної програми органічного виробництва (NPOP) або Японських сільськогосподарських стандартів (JAS).    

 

ЩО ТАКЕ ОРГАНІЧНЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО?

Виробництво органічної бавовни не означає просто заміну синтетичних добрив та пестицидів органічними. Методи органічного вирощування більше ґрунтуються на знаннях агрономічних процесів традиційного виробництва.

Системний підхід спрямований на створення різноманітної та збалансованої сільськогосподарської екосистеми, яка в ідеалі включає всі види сільськогосподарських культур та господарську діяльність. Господарства повинні пройти дворічний перехідний період, коли їхня виробнича система змінюється від звичайної до органічної. Основним елементом органічного виробництва є ретельний підбір сортів, пристосованих до місцевих умов з точки зору клімату, ґрунту та стійкості до шкідників та хвороб.

ЗАХИСТ ВІД ШКІДНИКІВ

У звичайному сільському господарстві бавовна вважається культурою дуже чутливою до нападу шкідників. Для утримання шкідників під контролем використовується велика кількість синтетичних пестицидів. Однак використання синтетичних пестицидів не дозволено в органічному землеробстві.

Екологічне виробництво передбачає зовсім інший підхід: метою є, насамперед, запобігти появі проблем зі шкідниками шляхом встановлення різноманітної та збалансованої сільськогосподарської екосистеми та ретельного моніторингу популяцій шкідників.

ЕКОЛОГІЧНІ СТРАТЕГІЇ ЗАХИСТУ ВІД ШКІДНИКІВ ВКЛЮЧАЮТЬ:

Сівозміна: Монокультури забезпечують потенційних шкідників бавовни значними харчовими ресурсами, внаслідок чого їх популяція швидко зростає. Крім того, використання пестицидів на основних шкідників може спричинити проблеми з вторинними шкідниками. Сівозміна створює природний баланс і допомагає утримувати популяцію шкідників низькою.

Змішане вирощування: Має аналогічний вплив як сівозміна, але на меншій площі в той же вегетаційний період і в тому ж полі.

Підтримка природних ворогів: Природні вороги шкідників бавовни, такі як птахи, сонечки, жуки, павуки, паразитичні оси, клопи та мурахи виграють від не використання пестицидів та диверсифікації сільськогосподарських культур. Вони допомагають фермерам утримувати напади шкідників на прийнятному рівні. Забезпечення відповідних місць існування для природних ворогів, таких як сонечки чи золотоочки, може допомогти збільшити та створити їх популяцію.

Залучення сільськогосподарських культур: Деякі шкідники бавовни віддають перевагу таким культурам, як кукурудза, соняшник, бамія, сорго, індійський кайян або гібіскус. Вирощування цих сільськогосподарських культур як привабливих культур разом з бавовною збереже бавовну. Окрім позитивного впливу на боротьбу зі шкідниками, ці культури можна збирати та таким чином сприяти диверсифікації виробничих систем.

Природні пестициди: Якщо профілактичні заходи недостатньо ефективні, а популяція шкідників перевищує економічний поріг шкідливості, то для вирощування органічної бавовни може використовуватися кілька природних пестицидів. Деякі з них:розчин для обприскування з екстракту зерен дерева нім (Azadirachta indica), який ефективний проти смоктаючих шкідників, листоблішок, бавовняної молі та трипсів; піретрин, приготований з рідких екстрактів хризантем, ефективний проти бавовняних клопів, гусениць, коників; ботанічні суміші, комбінації екстрактів з різних рослин, таких як рицин, дурман, лібора, папайя, листя солодкої картоплі, листя томата, імбир, перець, гліріцидія, календула тощо.

УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРИ ЗБОРІ ВРОЖАЮ ТА ПІСЛЯ СБОРУ

Ціна бавовни зазвичай визначається якістю насіння бавовни. Найважливішими заходами поліпшення якості органічної бавовни під час і після збору є наступні:

  • Видалення листя і капсул, пошкоджених від збору урожаю бавовни.
  • Збір та транспортування заготовленої бавовни в чистій бавовняній тканині, ніколи в нейлонових та інших синтетичних тканинах, щоб уникнути забруднення сторонніми волокнами (з тканини, волосся, пакувального матеріалу тощо).
  • Збирають тільки стиглу бавовну. Незрілі бавовняні волокна слабо поглинають барвники.
  • Зберігання врожаю бавовни в сухому стані. Бавовну потрібно збирати в сухому середовищі та уникати збору під час ранкової роси чи дощу. Врожай також потрібно зберігати в сухому середовищі.
  • Запобігання забрудненню бавовни пилом або хімікатами, особливо добривами, пестицидами та дизельним пальним.
  • Під час зберігання бавовняних культур заборонено використання будь-якого засобу боротьби зі шкідниками (наприклад, ДДТ).
  • Чітке відокремлення органічної бавовни від звичайної бавовни або бавовни, заготовленої в перехідний період, щоб запобігти її змішуванню.