Осушення холодом (ліофілізація)
Які переваги виморожування над іншими способами зберігання продуктів?
Заморожені продукти зберігають свій свіжий смак - але вони повинні бути заморожені.
Дегідратовані та консервовані продукти є стабільними для зберігання, але обробка при високих температурах знижує їх смак, текстуру, колір та вміст поживних речовин.
Виморожування поєднує в собі найкращі з цих методів обробки, використовуючи знання сучасної науки і техніки для збереження смаку і вмісту поживних речовин, кольору, текстури і аромату продуктів, забезпечуючи при цьому відмінний термін зберігання.
У чому переваги висушених холодом продуктів?
Зовнішній вигляд - ліофілізовані продукти зберігають свою первісну форму і текстуру, на відміну від продуктів, висушених на повітрі, які деформуються і зморщуються через високу температуру обробки. Просто додайте води, і за кілька хвилин їжа повернеться до своєї первісної форми.
Смак - вони смакують так само добре, як і свіжі. Виморожування видаляє воду, але не смак. Тому сублімовані продукти зберігають практично всі свої смакові якості, вітаміни та поживні речовини.
Вага - вони важать менше, ніж свіжі. Сублімація видаляє 98% води з продуктів харчування. Це значно зменшує вагу, полегшуючи обробку та знижуючи транспортні витрати. Наприклад, 10 кг полуниці після сублімації важать лише 1 кг - одна десята від початкової ваги! Однак вона може швидко відновити свою початкову вагу.
Тривалий термін зберігання - сублімовані продукти можуть зберігатися місяцями або роками при кімнатній температурі без будь-яких пошкоджень або псування.
Низькі витрати на зберігання - оскільки їх можна зберігати при кімнатній температурі, вони не потребують дорогих холодильних або морозильних камер.